Sunday, February 17, 2013

Sakit belakang masa mengandung


Assalamualaikum semua..
Kali ni nak share sikit symptom-symptom sepanjang pregnant ni. Lepas diuji dengan alahan muntah-muntah  (morning sickness) masa awal-awal pregnant dulu, sekarang bila dah half way perjalanan mengandung, datang sakit-sakit dan lenguh-lenguh dekat bahagian tulang belakang kita tu. Emm, masa awal-awal dulu tak rasa sangat, yang sejak 2-3 minggu ni makin menjadi-jadi. 

Paling sakit bila lenguh dekat tulang belakang, bahagian pinggang, bahagian punggung, dan sekaligus serang sekali dekat bahagian betis dengan kaki. Kalau boleh nak jeee menghadap katil 24 jam. katil laa penyelamat untuk golek-golek.hehe. Memang sakit sangat, duduk pon dah tak rata. Jalan pun dah macam menyenget macam gergasi. huhu. Kalau duduk dekat rumah ok lagi, kalau pergi kelas tu yang betul-betul terasa. Tapi takpe, tu memang normal kann sebab kandungan nak membesar, jadi posture badan lama-lama makin ke melengkung ke belakang. 

Bila datang sakit-sakit macam ni biasanya takde ubat yang khusus melainkan dengan rehat je, kurangkan berdiri dan berjalan-jalan. Tapi, tapi, tapi... yang Irine boleh share, tiap-tiap malam, Irine akan mintak suami tolong gosok-gosok dan urutkan dekat bahagian kaki dan betis tu. Fuhhhhh, nyaman sangat bila dapat kurangkan sakit sendi dan otot.

Yang Irine amalkan sekarang just guna losyen mustajab pati halia. Takdelah panas sangat, dia macam panas-panas "sedap" . hihi. faham tak? :P Lagipun Irine suruh husband sapukan losyen ni dekat bahagian sendi dengan otot. Sebabkan suami Irine dia penah cakap tak suka guna losyen atau minyak  yang bauu kuat tu, so Irine pilih losyen mustajab pati halia yang haruman Ros tu. Bau dia jangan cakap lahhh, memang wangi sangattt, bau rosss! :) Jadi takyah nak gaduh-gaduh sebab losyen bau rose ni memang wangiii.hehe.Setahu Irine, bukan setakat wangi and banyak khasiat, tapi losyen ni ada vitamin A, B3, C, D, dan E. Owh ye, jangan salah anggap k, Irine tak sapu losyen ni dekat bahagian perut dan area pinggang, sebab doctor x kasi. Just bahagian betis dan kaki sajee :)



Kebaikan losyen mustajab patia halia haruman Ros :-
  • mengurangkan sakit sendi dan otot
  • mengurangkan keradangan dan kesakitkan sendi
  • Membakar lemak dan melangsingkan badan
  • mengurangkan selulit
  • membantu proses penghadaman, melancarkan kitaran haid dan masalah rahim
  • Bertindak sebagai antiseptic yang amat sesuai untuk masalah ruam dan eczema

 
So far, bila husband sapu dengan losyen mustajab ni dapat rasalahh legaaaaaa, sakit-sakit pon hilang. Sejuk jee bila pakai. Losyen ni wajib Irine bawak kalau nak pegi kelas.Kalau kelas yang lama sangat tu, memang Irine dengan selambanyaaa sapu jeee depan orang.hoho. So, sapa-sapa yang rasa macam terlalu lenguh sangat bahagian-bahagian macam Irine rasa ni, boleh cuba pakai losyen ni :) Sharing is caring..hehe. Lagipun harga pon ok, tak mahal RM 24 je untuk semenanjung, and RM 27 utk Sabah Sarawak  :)





nak tau lebih lanjut, boleh LIKE facebook DUNIA HERBS