Wednesday, August 28, 2013

Breastfeeding mom


Assalamualaikum.

Hi ! Tah hape mimpi publish entry tengah malam. 
Cerita kali ni lebih kepada versi mak-mak! haha. versi adik2 dah berlalu pegi. hihi! Sape rasa dia adik-adik, tak yah baca, korang takkan faham punya.hehe

Lagi beberapa hari baby Medina dah nak 3 bulan. Rasa kejap la pulak. Teringat lagi masa baru 2 minggu pantang, cakap sorang-sorang bila laa anak nak sebulan, 2 bulan, 3 bulan dan berbulan-bulan. huhu. 

Sepanjang dah nak 3 bulan ni jugak, Alhamdulillah dapat susukan Medina dengan susu badan tanpa campur susu lain. Lagi 3 bulan untuk genapkan umur Medina 6 bulan untuk dapat susu badan secara ekslusif :-) Panjang lagi perjalanan. Bila cerita tentang breastfeedkan baby, teringat satu kisah ni sampai sekarang. Teringat masa pergi seminar penyusuan susu ibu dulu, nurse yang conduct tu tanya kat semua mak-mak yang dah berjaya susukan anak selama 2 tahun @ 6 bulan susu ekslusif dengan soalan ni " apa perasaan anda bila dapat susukan anak selama 2 tahun @ 6 bulan"?  And ada sorang mak tu jawab macam ni " Saya rasa best sangat, rasa macam rapatt sangat dengan anak bila dapat susukan dia, rasa bangga sangat". Time tu rasa pelik sangat apa la yg menarik dan best sangat. huhu. Yelah, al-maklumlah takde pengalaman ada anak lagi, susu pon takde lagi and belum pernah rasa hisapan baby dekat breast sendiri.

Dan sekarang, persoalan tu semua terjawab dengan sendirinya.
Yup, memang best sangat dapatkan breastfeedkan anak kita. Memang rasa rapat sangat, lagi-lagi bila dia nangis, kita tau, susu je lah penyelamat untuk dia diam. Perghhhhh, rasa diri ni penting betol! haha.. Baru Irine tau kenapa ramai yg suka bf kan anak. Baru Irine tau jugak betapa cabaran dan dugaan nak susukan Medina :) Yang penting 2 keypoint yang Irine pegang sampai sekarang, mindset tu penting dan jgn pernah rasa stress! Kalau nak rasa stress tu, Irine cepat2 imagine mcm ni "kalau aku stress, mesti susu takde, merundum.Kesian Medina nangis-nangis tengok ibu dia xde susu".. huhu.tulaa yg Irine selalu imaginekan.



Sementara cuti lama ni, Irine lebih kerap direct feed kat Medina. Kalau nak pump susu, Irine try ikut macam kawan-kawan Irine yg lain,  direct feed belah kanan, sebelah kiri lagi pump. Takpon, ada beberapa kali jugak la buat tandem style. Ni paling suka sebab sebelah pump dan dalam masa yang sama sebelah lagi baby tengah menyusu. Rasa ransangan tu kuat sangat masa pump. Tp leceh sikit la sbb position kene betol. Practice make perfect!  Dari segi waktu pump pulak, Irine suka pump waktu pagi sebelum or selepas Subuh. Time tu susu tengah penuh. Macam gambar atas ni, time ni Irine pump sebelum Subuh. Mcm Irine ckp td,DF belah kanan, kiri tu Irine pump. So ni hasil pump 2 botol 10 oz dpt untuk sebelah kiri. Alhamdulillah, bila Irine tengok gambar ni byk kali secara x langsung bg semangat lagi untuk Irine sendiri terus susukan Medina selama mungkin.Moga Allah permudahkan niat baik ni.Amin! Skang dah boleh start kumpul stok EBM untuk Medina sebelum naik kelas nanti. 
*Tiba2 terfikir agak-agak nanti masa dlm kelas lecturer dekat depan, boleh tak curi-curi pump dekat belakang.haha.terus imagine situation tu sekarang* haha.

*owh, nak iklan kejap.haha. Irine pump susu dengan Medela FS yang Irine jual, berminat?
 Boleh tengok entry ni :-
Boleh order pada Irine k :)


Baby Medina tersangatlah kuat menyusu.


Ni adalah Fiska Medina sekarang*masa ni 2 bulan 17 hari kot, gambar minggu lepas*
Makin tembam, berisi, berketak-ketak, berketul-ketul, berlapis-lapis sekarang! hoho!

hahaha. bila tengok balik gambar ni nak tersenyum ada, nak tergelak pon ada, dalam masa yang sama rasa syukur sangat Medina sekarang makin sihat! Bukti dia, tuh haaa gambar atas ni. Berketak-ketak lengan,dah macam pakai gelang.haha. Peha pon dah macam peha Kfc dinner plate. hhahaehe! Pipi berisi jugak.  Time ni 2 bulan 17 hari jugak, minggu lepas punya gambar.


 I love breastfeeding so much! BF is sunnah, moga kita semua diberi kesempatan utk susukan anak kita.
Dari segi berat badan pulak, 10 kilo yang naik sepanjang 36 minggu mengandung dulu, sekarang dah turun abis 10 kilo tu semula. Maknanya berat sekarang sama dengan berat badan sebelum mengandung. Thanks Medina sebab seduttt lemak dan bakar kalori ibu awak ni! berjasa betul! hehe. Eh lupa nak cakap, stroller SCR yg irine pernah review dulu, so far irine guna sangat best! silalah beli! Pasti tak menyesal.


Amboiiiihhh. dah pandai pose dah skang.  :-) Husband ckp Medina tersangatlah ikut muka Irine lagi2 tang mata dengan hidung. haha. kembang montot kiteee dengo tau! 



Aritu masa round-round shopping mall, terfikir nak beli ring sling untuk baby Medina. Apa tu Ring Sling? Alahhhh..senang cite macam korang penah tengok minah Indon dekat sana kendong anak diorang pakai kain tu.huhu


Sebabkan Medina dah berat sekarang, so Irine try cari dan test untuk demo dekat kedai pakai ring sling. Hasilnya? Arghh, failed gile! haha. tengok orang pakai balut cantik je. Irine pakai terkial-kial. Rupa pon tak senonoh bila pakai. Sudahnya, lipat pastu bungkus balik dalam plastik, ok x jadi. haha. Tapi nak jugakkkk beli..huuuu..lenguh dah sekarang dukung. Takpun, maybe nak carik baby carrier lepas ni?


K..lah. Nnti sambung lagi! tata!
*aku hutang entry cukur Medina. huhu.