Monday, September 30, 2013

My Journey -breastfeeding Medina-


Assalamualaikum..

Alhamdulillah, lagi seminggu lagi Medina dah nak 4 bulan.  Medina membesar dengan baik dan sihat dengan susu ibu. Allah murahkan rezekinya untuk menikmati susu ibu.

Bila throwback semula pengalaman masa awal2 bersalin aritu, mesti tersenyum. Irine antara yang kurang bernasib baik pada awalnya sebab masa Medina lahir2 je dia tak pandai nak hisap susu badan secara direct. Time tu memang sedih sangat, punyalah ajar dia, tekap kepala dia betul2 dekat Irine untuk hisap susu. Dah pernah nak give up dah. Susu pon makin membengkak, sakit tauu, x leh bayang time tu. Terpaksa panggil tukang urut untuk urutkan supaya susutkan bengkak. Hampir seminggu lebih jugaklah Irine terpaksa pump susu badan masuk dalam botol, wuuu. Alhamdulillah, berkat support daripada husband sendiri yang always 24 hours nasihatkan supaya jangan sesekali give up. Yg Irine ingat, husband cakap mcm ni " Medina kan kecik lagi, baru beberapa hari, selama ni kan 9 bulan dia duduk dalam perut.Dia baru nak belajar and explore dekat dunia luar. slow2 laa kita ajar, nanti lama2 dia mesti pandai. ".  Semangat terus masa ni Yesss! suppprt drpd husband pon memang mainkan peranan!

Tepat2 je 2 minggu usia Medina, barulahh Medina pandai hisap susu badan. Menangis terharu sangat Irine time tu. Alhamdulillah walaupun sepanjang Medina tak berapa pandai lagi direct, dia minum pakai botol (susu yg dipump), memang tak dicampur pada susu lain. Sampailah sekarang hampir 4 bulan Medina minum susu ibu. Ada 2 bulan lagi untuk genapkan 6 bulan penyusuan secara ekslusif. Hari2 ibu doa supaya Allah beri rezeki Medina untuk genapkan sampai 2 tahun. Ameen, moga dipermudahkan. Nak dapatkan diploma penyusuan 6 bulan tu pon bukannya senang jugak.


Irine kongsikan balik Medina masa dalam pantang (sebulan) dan Medina after 2 months ++

Throwback

Nampak sangat tak perbezaan yang ketara dalam gambar ni? 
Dulu masa Medina lahir2 kecik comey je, tapi since Irine bf kan dia, best sangat tengok dia membesar dengan jayanya. Paling suka tengok perubahanan kulit dia makin hari makin gebu and badan makin berisi. Peha, tangan semua berisi, jauh beza dengan yang dulu. Antibodi dia pon Alhamdulillah kuat, so far, Alhamdulillah Medina x mengalami demam lagi. Syukur sangat, moga anak ibu ni dijauhkan dengan penyakit2 yg berbahaya.


Ada yang ramai email pada Irine untuk kongsikan pengalaman macam mana nak banyakkan susu ibu. 
Alhamdulillah, bila Irine berkongsikan pengalaman menggunakan set vitamin for breastfeeding di email, ada jugak yg ibu2 dekat luar sana yg berjaya dptkan apa yg diimpikan selama ni iaitu dapat menyusukan badan. 

Untuk entry ni irine nak ceritakan serba sedikit tentang yang Irine amalkan untuk banyakkan susu ibu untuk Medina. Masa preganantkan Medina dulu, Irine banyak buat survey dan baca buku2 dan pengalaman ibu2 yang berjaya breastfeedkan anak mereka. Masa tu Irine dah niat drpd awal nak Medina minum susu ibu. InshaAllah bila niat kita dah ada, segala2nya Allah akan permudahkan.  Masa Medina lahir, pengeluaran susu tak berlaku pada hari pertama pun, sedih sangat. Yelah, masa tu Medina tak pandai lagi nak direct. Takde rangsangan. Dah risau masa tu. Lepas tu, Irine tekad nak consume makanan + set vitamin Shaklee for breastfeeding. Alhamdulillah susu makin banyak dihasilkan dan yang paling bestnya Medina mudah kenyang, antidibodi badan kuat, kulit pon x sensitif lagi macam masa awal2 dia lahir dulu. Berat badan Irine pun dah dapat berat yang normal masa sebelum pregnant. Masa sebelum pregnant 53 kg, masa pregnant 9 bulan 63kg. Naik total 10 kg sepanjang pregnant. And NOW, berat badan dah turun habis sepenuhnya kepada yg asal 53kg. No DIET!

Set-set vitamin yang Irine amalkan untuk banyakkan penghasilan susu ibu adalah :- 

1) B complex
2) Vit C
3) Alfafa
4) Vitalea
5) Ostematrix
6) ESP

Selain tu, Irine banyak belajar daripada kawan2 dalam group di facebook. Irine rasa, tanpa diorang memang susah untuk Irine bertanyakan apa2 yang berkenaan dengan susu ibu ni :) Tq korangg *mungkin korang tau kot siapa korang yg Irine pernah bertanya..hihi.

Dan, Irine akan make sure kan, setiap hari Irine akan:-
1) Kerap dan konsisten pam
2) Jaga makan. X boleh skip langsung makan, kalau x mmg akan drop susu. Irine memang akan pastikan makan banyak.haha. Diet? ok lupekan dulu, sebab sekarang Medina yg perlu diutamakan.
3) Bertenaga
4) Minum air mencukupi (2 liter air setiap hari)
5) Sentiasa berdoa
6) Irine akan ingat ayat ni 
" semakin banyak permintaan, semakin banyak pengeluaran susu akan dihasilkan"



Medina makin membesar :) Daripada kecik comey2 halus, skang sedap dah nak kena peluk.



Alhamdulillah syukur lepas consume set vitamin ni, Irine dapat simpan dan kumpul stok untuk Medina sebelum Irine nak sambung study semula x lama lagi.  Yang macam dalam gambar ni, Irine dapat 10 oz untuk sebelah kiri. Sebelah kanan Irine akan simpankan untuk Medina minum secara direct. Yup bukan mudah nak capai macam ni sebab pada awalnya Irine pump dapat dalam x sampai 1oz langsung, dari hari ke hari, makin meningkat drpd 1oz,2oz, 3oz,4oz dan penuh 5oz. kalau ada rezeki lebih, boleh dapat 10oz terus per session.

Bagi yang ingin berjaya menyusukan baby sepenuhnya, bolehla mendapatkan set vitamin ini pada Irine. Korang pon boleh dapat hasil macam ni, entry ni pon kira salah satu drpd testimoni drpd Irine sendiri menggunakan set breastfeed Shaklee ni :-) 
  
 
SET 3M ni laa yg set PALING LARIS. Siapa yang Irine sarakan untuk mendapatkan set ni?

* Ibu yang melakukan induce lactation atau yang mahu menyambung semula penyusuan yang terhenti/relaktasi
* Ibu yang mahu mengumpul stok
* Ibu yang mempunyai berat badan bertambah namun berat badan anak tidak bertambah
* Ibu yang mempunyai hasil perahan lambat atau kurang 1 oz digalakkan ikhtiar set ini.



Nak dapatkan harga promo untuk bulan Oktober ? Yes! Harga promo jauh lagi murah! 
Cepat2 email Irine ye,

irineshaklee@gmail.com


InshaAllah Irine bagi harga special sempena Oktober. Serta Irine akan guide semua customer2 yang purchase dengan Irine SAHAJA :) Dan jangan risau, Irine akan guide dan ajar jugak cara2 makan yang betul set vitamin ni.



Tata, Assalamualaikum