Friday, June 17, 2016

Cara atasi sakit pinggang dan sakit belakang semasa mengandung



Assalamualaikum hye. 

Teringin rasa nak share pengalaman diri sendiri mengandung anak pertama, anak kedua dan juga sekarang yg sedang mengandung lagi sekali anak ketiga. Ingat lagi dulu pernah cakap dengan husband, antara perkara yg aku x boleh tahan masa sakit selain sakit contraction bersalin ialah sakit-sakit pinggang dan sakit belakang masa kandungan dah start membesar. 

Tau tak kenapa aku cakap macamtu? Sebabnya, itulah antara penyebab rasa tak selesa nak tido setiap malam. Memang setiap kali mengandung rasa sakit sangat dekat bahagian pinggang dan bahagian belakang, lagi-lagi bila nak tidur malam. Pusing kiri, pusing kanan semua tak kena. Walaupun dah beli maternity pillow pun tak boleh nak selesaikan masalah ni. Huwaaaaaa T___T 

Kalau yg 1st time mengandung (anak sulung), mesti akan rasa risau gilerr and tertanya-tanya kenapalaaa sakit macamni datang tiba-tiba. Yerlah, pengalaman baru bg wanita yg bakal bergelar ibu buat pertama kali. Sakit belakang lagi-lagi dekat bahagian pinggang tu memang perkara NORMAL yg jadi. Aku boleh cakap yang kebanyakkan yg mengandung tak sah kalau tak alami sakit2 pinggang! hoho.  Sakit belakang ni sebenarnya dsebabkan perubahan pada size bayi dan rahim yg semakin membesar. Perubahan hormon masa mengandung pun antara salah satu dia jugak. Jadi, no wonder lah  lagi besar kandungan si ibu, lagi kerap rasa sakit belakang. Macam aku sendiri, lepas bersalin je baby, barulahh rasa sakit belakang tu automatic hilang! Pheww lama kan. Tu la pengorbanan. hehe.

Time-time macamni lah boleh ambil kesempatan sikit nak minta suami tolong urut dan picit2 bahagian badan yang sakit. hikhik. Kadang rasa kesian jugak dkt suami, tapi nk buat macam mana, kalau x urutkan, nak tido pun susah. Sudahnya, esok pagi tu mesti bangun rasa tak fresh and bad mood :( Macam sebelum ni, kalau aku rasa sakit bahagian pinggang dan belakang, takde ubat yang khas pun, bila pegi jumpa doctor pun, doctor takde ubat nk bagi sebab diorang lebih prefer kita sendiri yg urut perlahan-lahan kasi lega sendiri. Makanya, aku sapu je minyak apa-apa janji minyak yang tak panas atau sapu lotion. Tu pun takdelah lega mana, sekadar kurangkan gitu-gitu je. 

Kali ni Alhamdulillah, rasa legaaaa sangat sbb dah jumpa satu product best untuk atasi sakit pinggang. Bukan minyak tau tapi jenis spray je. 




Ni lah product yg aku cakap tu. Alhamdulillah setakat ni aku antara salah seorang pengguna Biobax Cool Theraphy yg dah rasa keberkesanannya. Sebenarnya haritu ada orang yg perkenalkan Biobax ni pada aku untuk cuba. Mula-mula rasa was-was jugak, tapi macam tau-tau pulak memang aku perlukan product mcmni utk atasi sakit pinggang time mengandung.



Biobax ni sejenis spray therapy yg boleh guna untuk kurangkan rasa sakit belakang, sakit pinggang, dan sakit lutut. Lebih focus untuk orang yg mengandung macam aku la sebab majoriti yg beli Biobax ni pun golongan orang mengandung. Jadi aku pun cuba sendiri dan rasa memang legaaaaaa sangat-sangat bila dah sapu. Rasa macam masalah terus setel sekelip mata! haha. Aku rasa sekarang Biobax antara benda wajib yang kena ada dekat rumah ataupun bawak sekali simpan dalam handbag. Senang nak guna! Trust me! Sebab selalunya sebelum aku nak share kebaikan sesuatu product, aku akan cuba dulu pakai. Jadi, tak perlu ragu-ragu tau ! :P



Biobax ni tak panas tau, cuma yang bestnya bila dah sapu je, terus rasa berangin sebab dia ada cooling effect. 

Meh aku terangkan cara nak guna, senang je pun.hihi. Ada 2 cara :-

- Pertama, terus spray direct dekat bahagian yang sakit dan urut slow-slow
- Kedua, spray dulu dekat tapak tangan dalam 1 atau 2x semburan pun dah cukup memadai, dan urut slow-slow ala-ala massage gitu. 


Siapa yang sesuai pakai Biobax Cool Therapy ni? 



- Of course wanita mengandung yg sakit2 belakang dan pinggang. Ada jugak testimoni yang aku baca, ada patient mengandung ni siap bawak pegi hospital guna Biobax, guna masa dalam labour room tau! hehe kurangkan rasa sakit contraction. Lepastu siap nurse dekat sana pun tanya pakai apa dan yg terkejutnya, nurse tu pun beli jugak Biobax ni sebab terpengaruh dengan patient dia pakai ! hihi . Power tak power? 

- Aku perasan, lepas bersalin, golongan ibu-ibu ni tak sah kalau takde rasa sakit-sakit badan, sengal-sengal sendi. Betul tak?  Mungkin tak cukup tido sebab jaga anak, atau masa waktu berpantang tak pantang betul-betul ataupun sebab-sebab yang lain. Pun boleh guna juga Biobax ni no hal ! 

- Sesuai untuk mak dan ayah kita yang ada sakit2 badan, sakit lutut, angin atau lain-lain.

- Kalau korang jenis yang drive jauh ulang-alik tiap-tiap hari tu pun memang sesuai pakai Biobax jugak. Spray dan sapu je dekat bahagian belakang leher dan kiri kanan bahu. Confirm rasa lega! 


Kandungan Biobax? 

-Biobax dibuat dr bahan organik yang tiada bahan kimia merbahaya. Kandungan utama Biobax ialah Eucalyptus Oil (iaitu minyak kayu putih), Habbatus Sauda dan Olive oil (iaitu minyak zaitun)


Ada kelulusan KKM tak?

-Yes ! Ada kelulusan KKM. Sebab tu aku pun takde rasa ragu-ragu nak guna dan beli ! hehe. 
Biobax dah dapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia. (NOT151103971K). Jadi korang tak perlu lagi risau sebab InshaAllah selamat digunakan.


Harga sebotol Biobax? 

1 botol Biobax sekarang ada promosi iaitu RM70 (normal price RM85).


Macam mana nak beli? 



Ok kalau korang nak beli senang je order dekat wassap. 
Kalau korang nak dapatkan harga diskaun RM70, boleh wassap code :-

"BB-IRINE" ke no 019-9029195  (NISA)
atau wassap ke no 013-3050275 (AIRIS)
(ingat tauuu guna code ni, kalau tak guna code ni, tak dapat harga diskaun.haha)




Kalau nak tengok banyak testimoni pengguna Biobax ni, boleh LIKE 


atau follow official Instagram :-
@biobax_official 


Dekat farmasi setakat ni belum jual lagi tau. hehe. Coming soon! 



Bye, selamat mencuba !
Biobax Cool Therapy, highly recommended product!
Semua ibu2 mengandung kenaaa cuba sendiri :)